Svenska klassiker

Selma LagerlöfNu närmar sig slutet på terminen med stormsteg, men det är ändå en hel del kvar att göra på jobbet. Åttorna håller på med renässansradio och niorna läser klassiker av Selma Lagerlöf, August Strindberg och Vilhelm Moberg. I engelska jobbar båda årskurserna med realia. Innan terminen är slut ska jag förutom att ha rättat och bedömt elevernas sista arbeten ha satt betyg på alla elever och skrivit omdömen till åttorna. Det är alltså en normal avslutning på en termin…

Jag har egentligen aldrig gillat att läsa Lagerlöf, Strindberg eller Moberg men eftersom jag är svensklärare har jag varit så illa tvungen att läsa dem. Den här gången har det varit lite annorlunda dock för efter att vi hade läst ett utdrag ur Herr Arnes penningar och novellen Gudsfreden kände jag att det inte skulle vara helt fel att läsa något mer av Lagerlöf. Det får bli del av min sommarläsning. Strindberg har jag gett upp totalt för när vi skulle läsa honom på universitetet somnade jag i Röda rummet inte mindre än fyra gånger. Det är en plåga att läsa Strindberg och jag har svårt att se hans storhet, men jag har inget val utan måste undervisa om honom.

Ha det bra!
/Linda

Swedish classics
The end of term is racing closer but there is still much to do before it ends. My eight graders are working with ”renaissance radio” and the ninth graders are reading classics by Selma Lagerlöf, August Strindberg and Vilhelm Moberg. Both grades work with realia in English class. Before the term ends I need to correct and grade the students’ last works, given grades to all the students and written evaluations on all the eight graders. Basically, a normal ending of a spring term…

I have never really liked to read Lagerlöf, Strindberg or Moberg but since I am a Swedish teacher I kind of have to. This time has been a bit different though because after we had read an excerpt from Herr Arnes penningar och the short story Gudsfreden I felt that it would be nice to read something from Lagerlöf again. I will add her to my list of summer readings. I have totally given up on Strindberg though. When we read him at university I fell asleep no less than four times in Röda rummet. It is torture to read Strindberg and I have never grasped why he is so well-liked, but I have no choice but to teach about him.

Take care!
/Linda