Bok 36 – Liftarens guide till galaxen

Då har jag läst bok 36, visserligen en bok jag läst innan men det var så länge sedan. Varje gång jag läser om boken hittar jag någon liten detalj jag missat eller återupptäcker en tokighet jag glömt. Vad härligt det är med litteratur.

Liftarens guide till galaxen, som är första delen av nu sex, är skriven av Douglas Adams och är enligt mig världens bästa bok. Boken börjar med att jorden sprängs i bitar av vogoner för att göra plats för en expressled (typ motorväg) genom rymden. Arthur Dent blir räddad av sin vän Ford Prefect, som visar sig vara från en liten planet i närheten av Betelgeuse och inte från Guilford som han påstått. Det är början på ett rymdäventyr utan motsvarighet. Vissa delar är tokiga, andra fantastiskt roliga och ännu några andra rent ut sagt helt vrickade! Boken är fantastisk men man måste vara lite vrickad själv för att uppskatta den ordentligt.

Genom hela serien, som nu består av sex delar (den sista är skriven av Eoin Colfer), finns Liftarens guide till galaxen som är en liftares bästa vän. Boken är elektronisk och har artiklar på allt som en liftare behöver veta för att klara sig från ena änden av universum till andra. Ford Prefect är anställd för att skriva några av dessa artiklar. Det som utmärker boken och det som gör den mer populär än andra påstådda guider är att den är något billigare än Encyclopedia Galactica och den har orden Ta det lugnt tryckt på omslaget.

Detta är en bok man måste ha läst innan man dör – hela serien naturligtvis – så vänta inte för länge! Nu ska jag börja läsa andra delen, Restaurangen vid slutet av universum.

Ha det bra och ta hand om er!
/Linda